partners-in-top

Dagen efter: “Esplund i Kalix Bandy hade ju inte varit så dumt”

Vi vaknar upp till dagen efter. Dagen efter den stora dagen. Det känns litet som på juldagen – ni vet, den där känslan man fick som barn, när luften gick ur en och man tragiskt insåg att det var hela 365 dagar kvar till nästa paketutdelning.

Igår fick vi se bandyunderhållning av allra högsta klass och strategikommissionen i Kalix Bandy har flitigt antecknat hur man som lag kan vara så solida i defensiven, men samtidigt bjuda på en gladbandy av sällan skådat offensivt slag. Herrfinalens första halvlek är nog bland det häftigaste jag sett. Vilken energi! Vilket tempo. Och när Martin Landström snurrade sig till ett omöjligt läge i den 33:e matchminuten och lågt skottade in 2-2, trodde jag att Västerås skulle kunna bjuda upp till kamp in i det sista. Villa Lidköping ville dock annorlunda och bevisade att under 90 minuter går det knappast att slå dem denna säsong. Det visar om inte annat tabellen.

Vi gratulerar Villa Lidköping till sitt första SM-guld i historien efter segern mot Västerås med 8-4. Men de sistnämnda ska ha all heder för ett helhjärtat försök. Västerås gick ut på Studenternas IP med en frenesi som en bra stund såg ut att kunna leda till den ädlaste av valörer.

Västerås kan dessbättre trösta sig med att de några timmar innan lyckades slå Skutskärs IF/BK i damfinalen med 5-3. Det krävdes förlängning och därefter straffläggning för att sära på lagen. Linda Lohiniva avgjorde med finalens sista mål. Riktigt härligt att se publikrekordet på 6478 besökare. Det bådar gott för bandyn. Grattis, Västerås!

En som var imponerad av Johan Esplunds framfart i herrfinalen var Kalix Bandys unga lovande mittfältare, Clas Karlsson.

– Det går ju alltid att drömma, men Esplund i Kalix Bandy hade ju inte varit så dumt, säger han med ett leende.

Karlsson har ett år kvar på kontraktet och ser fram emot nya tag nästa säsong.

– Jag tycker det ser bra ut och det är extra roligt att föreningen satsar ungt.

Han hänvisar bland annat till värvningarna av Mattias Snäll och Elis Lindgren men även till den långsiktiga plan föreningen satt upp där lovande ungdomlighet ska kombineras med rutin. Han nämner vidare att klubben behöver satsa för att få fler ungdomar att börja spela bandy.

20-åriga Karlsson ser tillbaka till en säsong som får gå i utbildningens tecken för hans egen del.

– Ja du, det gick väl litet trögt i början men jag tyckte det gick bättre och bättre andra halvan av säsongen, säger han. Det tog ju ett tag innan jag kom in i det allsvenska tempot men jag får ta säsongen som en lärdom om hur det är att spela bandy på den här nivån.

Nästa vinter förväntar han sig bättre resultat för laget.

– Och nu är jag ju inte junior längre så det blir extra roligt med konkurrens om platserna i matchtruppen.

Vad behöver du utveckla på ett individuellt plan?

– Framför allt behöver jag bli starkare och några kilon tyngre. Det blir att köra stenhårt under försäsongen så det ska förhoppningsvis ge resultat till kommande säsong.

Hur spenderar du sommaren förutom att försäsongsträna?

– Det blir väl att ta några veckors semester och hänga litet i skärgården, svarar han. Får hoppas att det blir en repris på fjolårets sommarväder.

Den officiella bandysäsongen får vi nog anse vara över. Bakom de lykta dörrarna fortsätter vi vårt arbete för att utveckla föreningen och i truppbyggarsammanhang faller pusselbitarna på plats en efter en. En motiverad (och kanske några kilon tyngre) Clas Karlsson kommer bli ett viktigt tillskott i vår framtidssatsning.

Fler Artiklar