partners-in-top

Sundqvist var nöjd med segern men det blev onödigt spännande: “Vi borde ha avgjort matchen tidigare”

Kalix Bandy anlände till Backavallen i Katrineholm med en behövlig seger mot Västanfors IF i ryggen (4-1) dagen innan. I den täta Bandyallsvenskan vore två nya poäng mycket välkommet och Kalix skulle därefter kunna snegla uppåt i tabellen, trots en smått haltande serie där vi spelat fler matcher än majoriteten av lagen.

Precis som Kalix var Katrineholm Bandy mer än intresserade av att ta sin andra raka seger under 2019. Dessförinnan hade man slagit IFK Rättvik med 6-4 bara två dagar innan.

Hemmalaget inledde bäst när målfarlige Niklas Eriksson slog in 1-0 bakom Kalix målvakt, Oskar Sundqvist, i matchens 6:e minut. Denne målgörare, av många kallad “Messi”, skulle presentera sig ytterligare en gång i protokollet med en riktig rökare på långdistans.

I den 13:e matchminuten kvitterade Jonathan Johansson med sitt andra mål för säsongen. Sin vana trogen såg Johan Sundquist till att ge Kalix ledningen med 2-1 knappa kvarten senare. När Jimmy Berglund sedan utökade ledningen till 3-1 genom en stensäker straff tio minuter senare, var det nog många som trodde att det skulle kunna rinna iväg.

– Ja, vi har väldigt otur på målen de gör och borde ha avgjort matchen tidigare, säger Niklas Sundqvist. Jag tycker vi kontrollerar matchen bra och de skapar inte så mycket, inte mer än några småfarliga lyft.

Sundqvist fick dagen till ära spela forward och se sin kompanjon Viktor Lundbäck ta hans plats på högerhalven.

– Jag skadade foten igår mot Västanfors och vi kände att det var bättre att ha en hundraprocentig spelare på halven.

Hur kändes det att spela forward?

– Det var litet annorlunda men jag är inte helt ovan positionen, svarar han. När vi var i Elitserien senast spelade jag några matcher där så det kändes helt okej.

Och hur är det med foten?

– Vilar jag imorgon ska jag vara redo igen på tisdag, säger han med ett leende.

Innan domaren blåste av för halvtidsvila skottade Niklas Eriksson in 2-3 för Katrineholm. Långskottet letade sig hela vägen in i krysset innan nätrasslet.

Andra halvlek kantades av mycket utvisningar, inte minst för bortalaget, och det som såg ut att bli en ganska säker seger blev en nervkittlande tillställning. Katrineholm kvitterade genom Linus Doktare nästan direkt efter avslag och kontakten var ett faktum.

Kalix hade bud på fler mål och vann exempelvis hörnstatistiken med övertygande 12-5 men hade svårt att få bollen att leta sig hela vägen över mållinjen.

I den 65:e spelminuten klev Oskar Sundqvist av efter att nacken och ryggen drabbats av låsningar.

– Får jag bara någon dags vila ska det inte vara någon fara, säger Sundqvist.

När en av kvällens två tvåmålsskyttar, Jimmy Berglund, slutligen slog in det förlösande ledningsmålet med 15 minuter kvar på uret, påbörjades det som en stund senare skulle sluta i två nya poäng. Hemmalaget var inte ofarliga i spelet med litet högre bollar men Kalix kunde i slutändan tillskriva sig som rättmätiga segrare.

Nästa helg ställs Kalix Bandy mot Lidköpings AIK och Åby/Tjureda i två nya bortamatcher.