partners-in-top

Kalix Bandy presenterar ny huvudtränare: “Jag är övertygad om att vi kan utvecklas”

Påskdagarna brukar inte sällan innebära litet härligt bandygodis, och vi vill inte bryta väl förankrade traditioner i år heller. Idag öppnar vi ett ack så viktigt påskägg när den nya tränarkonstellationen presenteras.

Vi välkomnar Peter Stock in i rollen som ny huvudtränare för Kalix Bandy. Han tillträder uppdraget med omedelbar verkan och efterträder därmed Patrik “Palle” Rönnqvist. Vi vill passa på att tacka Palle för hans stora engagemang under den gångna säsongen och ser fram emot ett nytt givande samarbete i annan form kommande vinter.

Stock är född och uppvuxen i Haparanda och har en lång framgångsrik karriär bakom sig som spelare. Bandylivet tog sin början i HSKT redan 1990 och har därefter fortsatt i klubbar såsom Karlsborgs BK (1991-1999), TOPV (1999-2000), Skutskärs IF (2000/2001), IK Sirius (2001-2004),  Bollnäs (2004-2009), HT Bandy (2009-2011) för att sedan avslutas i Kalix Bandy mellan 2011 och 2014. Ett av hans starkaste minnen från karriären hämtar han från tiden i Hälsingland och närmare bestämt Bollnäs.

– Jag fick avgöra en kvartsfinal i sudden mot Västerås SK 2005. Det var stort, säger han och framhåller även guldet i World Cup under samma säsong.

Men han har fler goda minnen i arkivet.

– Säsongen 2013 då vi omgående tog oss tillbaka till Elitserien med Kalix Bandy. Ett rafflande kval med Tommy Andersson som stor straff- och kvalkund.

Den tidigare hårdskjutande Andersson fortsätter även nästa säsong i rollen som assisterande tränare och kommer ackompanjera Stock. Även Pär Nilsson kommer att ingå i konstellationen där hans första viktiga uppgift blir att ansvara för försäsongsträningen.

Vår- och sommarträningen drar igång på allvar nu på tisdag då det första gemensamma spelarmötet också infaller. I skrivande stund har Kalix 16 kontrakterade spelare och vi arbetar intensivt med att stärka ytterligare några positioner.

John Mannberg, ordförande i föreningen, berättar om valet av Stock som tränare:

– Det känns riktigt bra att vi har kommit fram till den här lösningen, säger han. Vi tror att Peters syn på hur man ska spela bandy är helt rätt för laget just nu. Vi vill utveckla vår spelidé och Peter har mycket goda tankar på hur detta ska ske.

Stock utvecklar sin syn på uppdraget:

– Det känns riktigt kul att få förtroendet av föreningen. Jag vill vara med och försöka bidra till den utveckling som klubben försöker uppnå på flera plan.

Har du funderat på att bli tränare länge?

– Jag har alltid varit intresserad av ledarskap och jobbat som ungdomsledare i rätt många år nu, säger Stock, så det känns inspirerande att växla upp med ett seniorlag.

Vad kommer du tillföra i rollen som tränare?

– Oj, svår fråga. Jag ensam når inte långt men tillsammans med övriga ledare och samtliga spelare är jag övertygad om att vi kan nå en bra utveckling.

Stock beskriver sig själv som väldigt engagerad i det han gör och att han har en stor passion för bandy, men samtidigt att han får se hur långt det räcker i rollen som tränare för Kalix. Sportsligt vill han inte uttala sig allt för mycket ännu med tanke på att laget inte träffats ännu för det första mötet, samt att truppen inte är helt klar.

Vilka är de viktigaste delarna du kommer arbeta med för att bygga framtidens Kalix Bandy?

– Jag tror att det finns många små pusselbitar att jobba med för att skapa en bra helhet, svarar han. Hittar vi rätt med många delar och beteenden har vi skapat goda förutsättningar för utveckling.

Från föreningens sida betonar Mannberg vikten av att ha en samsyn kring hur vi ska utveckla bandyn i Kalix.

– Ja, det här handlar absolut inte bara om A-laget, säger han. Vi behöver förankra vår filosofi även i yngre åldrar, exempelvis framtida juniorlag, och arbeta efter ett koncept i hela föreningen. Se till exempel på hur Barcelona spelar fotboll. Det spelar ingen roll vem de tillsätter som tränare eller vilka spelare de har att tillgå – de håller konsekvent fast vid sin spelidé. Självklart kommer det ta tid att bedriva den här utvecklingen, men jag är helt övertygad om att vi är på rätt väg.

Vad är tankarna kring Elitserien?

– Jag brukar säga så här, fortsätter Mannberg. Vi ska självklart upp i Elitserien igen, det är där vi hör hemma, men vi ska inte upp för att vända. När vi går upp ska vi vara redo och mogna att etablera oss där för en lång tid, vilket måste få ta den tid det tar.

I och med Peter Stocks nya uppdrag tar Mannberg över som ordförande i Tävlingskommittén.

Vi önskar Peter, Tommy och Pär ett stort lycka till!

John Mannberg
Tävlingskommittén

Fler Artiklar