partners-in-top

Inställd damserie

Svenska Bandyförbundet har beslutat att inte återuppta serierna för damallsvenskan och P16 under innevarande säsong.

Läs nedan info från SBF:

TÄVLINGSKOMMITTÈN
Beslut angående förbundsserierna för ”icke yrkesmässig idrott” I enlighet med det beslut som Svenska Bandyförbundet tagit angående ändringar av tävlingsbestämmelserna gällande Elitserien Herr, Elitserien Dam samt Bandyallsvenskan säsongen 2020/21, och med anledning av regeringens och folkhälsomyndigheternas föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av Covid-19 beslutar Tävlingskommittén följande.

Den 18 december rekommenderade Regeringen att kommunala idrottshallar och annan ej nödvändig verksamhet ska stängas till den 24 januari. För bandyn innebar det att ingen verksamhet för barn, ungdom, juniorer eller seniorer som inte är yrkesmässig idrott fick bedrivas.

Ett nytt regeringsbeslut antogs sedan efter den 24 januari som gällde till den 7 februari. ”Den nuvarande nationella rekommendationen förlängs, men ändras. Den gäller från och med måndag 25 januari och till 1 april. Regeringen uppmanar kommuner att stänga icke-nödvändig verksamhet till 7 februari. Fritidsverksamhet för barn födda 2005 och senare undantas.” För bandyn innebar det att träningsverksamhet och enstaka matcher fick bedrivas för födda 2005 och yngre både inomhus och utomhus utifrån tolkning SBF gällande restriktioner. Regioner och kommuner kunde dock besluta vad som gällde lokalt.

Ovanstående ”Den nuvarande nationella rekommendationen” förlängdes idag den 4 februari och gäller nu till den 21 februari. För bandyn innebär detta att träningsverksamhet och enstaka matcher får bedrivas för födda 2005 och yngre både inomhus och utomhus utifrån tolkning SBF gällande restriktioner. Regeringen uppmanar nu kommunerna att även försöka hålla verksamhet öppen även för ungdomar i gymnasieåldern (födda 2002–2004). Regioner och kommuner kan dock besluta vad som gäller lokalt.

Vad som sker efter den 21 februari är högst oklart, nytt beslut väntas preliminärt den 18 februari av regeringen. TK:s bild är att det då kan fattas ett eventuellt nytt beslut som kommer gälla 14 dagar framåt. Sannolikheten att beslutet blir en lindring av restriktionerna anses vara väldigt små.

Med hänvisning till den osäkerhet som föreligger gällande matchspel efter den 21 februari, gör Tävlingskommittén bedömningen att inga kvalspel kan genomföras enligt plan i de serier som inte tillåtits träna eller spela.

De serier som berörs av Regeringens rekommendation har inte hunnit genomföra tillräckligt många matcher för att säkerställa någon sportslig rättvisa och att under rådande förutsättningar kora seriesegrare och fastställa en ranking av lag är inte möjligt på den tid som återstår av säsongen i det fall något seriespel kan återupptas under våren över huvud taget.

Tävlingskommittén beslutade därför idag om att ändra tävlings-bestämmelserna för säsongen 2020/2021 och gör följande omställning:
– Inte genomföra några kval mellan distriktsnivån och regionnivån, och inte heller inom regionnivån, och att till följd av detta kvalificerar sig inga nya lag från Allsvenskan Damer till Elitserien Damer och Division 1 Herrar till Bandyallsvenskan, det kommer heller inte att genomföras några slutspel för P19, F17 eller P17
– Spel i Allsvenskan Damer, Division 1 Herrar, Juniorelitserien, Ungdomsallsvenskan, Flickallsvenskan, Pojkallsvenskan, U16A och U16 B återupptas inte under innevarande säsong.

Covid-19-pandemin har en enorm påverkan på bandysäsongen framför allt för våra barn och ungdomar. Självklart arbetar TK för och hoppas att matchspel kan återupptas senare under säsongen, något som givetvis är helt beroende på smittläget. Tillsammans i Tävlingskommittén med representation från samtliga Distriktsförbund, planerar vi för alternativa former av matchspel, när och om läget så tillåter.

Ambitionen är att om möjlighet ges vid lättnader på restriktioner, erbjuda spel i mindre lokala serier/cuper utan upp och nedflyttning distriktsvis, vilket skulle säkerställa att fler lag/spelare kan få spela matcher.

Deltog i beslutet gjorde tävlingskommitténs ledamöter: ordf. Christer Persson, Michael Hillström, KarlErik Eckemark, Johan Hedfors, Conny Gesar, Owe Fredholm, Annika Walfridsson, Franco Bergman Tävlingskommittén 2021-02-04

Fler Artiklar

Information
Hemmafinalen 2021
Föreningen
Kansliet