partners-in-top

Tillbaka till grunderna i helgen: “Vi ska vara täta i defensiven”

Igår (läs fredag) påbörjade Kalix Bandys herrlag resan söderut inför helgens två matcher mot Lidköpings AIK och Åby/Tjureda IF. En nätt liten tripp på ca 120 mil där första delen avverkades med flyg för att sedan fortsätta med buss i fyra timmar.

Först ut är Lidköping som ligger på samma poäng som Kalix men med två färre matcher spelade. De har tagit några fina skalper under säsongen, inte minst mot serieledande Åby/Tjureda som man slog på hemmaplan med 4-2 på annandagen. Trupperna är fortfarande höjda i dunkel men förmodligen kommer vi få stifta bekantskap med Christoffer Norin, tidigare spelare i Kalix, som till vardags huserar i Villa/Lidköping men som spelar en hel del matcher med sin moderklubb.

– Det spelar ingen roll vilka vi möter, konstaterar Patrik “Palle” Rönnqvist, huvudtränare i Kalix Bandy. I den här serien får man slita hårt i varje match.

Och det är en litet förvånad tränare som utvecklar sin syn på Bandyallsvenskan.

– Ja, det är överraskande många bra lag. Det är kämpiga och svåra matcher vilka vi än möter och serien är nog litet jämnare än vad jag först trodde. Och det här är jättebra för bandyn i stort. Det behöver vara spänning in i det sista, både vad gäller tabellen och i de enskilda matcherna.

Kalix kommer senast från två raka segrar mot Västanfors IF (4-1) och Katrineholm (4-3) – två resultat som inte skvallrar om några kassaskåpssäkra segrar. Niklas Sundqvist berättade tidigare att det ändå aldrig var någon fara på taket:

– Nej, vi har väldigt otur på målen de gör och borde ha avgjort matchen tidigare, kommenterade han mötet med Katrineholm. Jag tycker vi kontrollerar matchen bra och de skapar inte så mycket, inte mer än några småfarliga lyft.

Patrik Rönnqvist utvecklar:

– I den matchen slipper vi in tre mål som är näst intill omöjliga att försvara sig mot. Det är den typen av mål som sker ibland. Bland annat får de en riktig lottovinst när de slår en enkel 30-meterspassning som Olov (Englund) bara ska ta emot, men bollen hoppar till precis i fel ögonblick och friställer Niklas Eriksson som får göra 1-0.

Rönnqvist är däremot nöjd över utvecklingen under de senaste 180 minuterna där det egna spelet gått åt rätt håll.

Hur ser du på matcherna mot LAIK och Åby/Tjureda?

– Vi kommer möta litet bättre lag än förra helgen och få riktigt bra förhållanden mot Lidköping när vi spelar inomhus, säger han. Båda lagen vill spela en bra bandy.

Vad blir nyckeln för att åka hem till Kalix med fyra poäng?

– Vi behöver hålla en tätare defensiv och inte släppa in för billiga mål. Sedan behöver vi få ned antalet utvisningar och ta bort onödiga slag som gör att vi spenderar för mycket tid utanför plan, säger han.

Truppen är intakt sånär som på Simon Viklund som dras med sviterna från sin hjärnskakning.

Hur ser du på fortsättningen av serien?

– Vi kan slå alla lag, säger Rönnqvist. Det har vi bevisat tidigare och den kapaciteten har vi. Tyvärr är vi väldigt känsliga för skador.

Kan du utveckla?

– Det är inte bara skador generellt utan det är viktigt att våra, ska jag kalla dem offensiva stöttespelare, håller sig friska och hela. Som många lag är vi beroende av att några spelare ska driva det offensiva spelet.

Laget har nu påbörjat uppladdningen med en härligt stärkande frukost i Lidköping och vi håller tummarna för nya segrar.

Matchtider

Lidköpings AIK – Kalix Bandy: Lördag den 12 januari klockan 16:00
Åby/Tjureda IF – Kalix Bandy: Söndag den 13 januari klockan 11:30