partners-in-top

Tanja Sandberg Illarionova vet vad som krävs: “Nu blir det stenhård fysträning!”

Idag presenterade de nytillträdda förbundskaptenerna för F17-landslaget, Lisa Elg och Linnéa Thored Bergkvist, den träningstrupp som ska representera de svenska färgerna under säsongen 2019/20. Truppen innehåller spelare från hela 14 olika föreningar vilket visar på en härlig bredd och är dessutom ett bevis på att flickbandyn frodas i landet.

Vi är dagen till ära väldigt stolta i Kalix Bandy när vi fick se Tanja Sandberg Illarionovas namn bland de uttagna. Anfallaren har gjort en riktig kanonsäsong i både dam- och flicklaget där hon representerat föreningen i dubbla serier och var högst delaktig i det F17-lag som tog sig hela vägen till slutspel, något som gör att Kalix idag kan stoltsera med ett av landets fyra bästa lag inom denna årgång.

Tanja håller inte tillbaka känslorna när hon berättar om uttagningen:

– Det känns riktigt roligt att vara med i träningstruppen och att få representera Kalix Bandy, säger hon. Det ska också bli kul att träffa alla vänner söderifrån som jag lärt känna på tidigare läger.

Hur känns det att bli uppmärksammad?

– Det är självklart roligt att bli uppmärksammad och jag vill ju alltid göra mitt bästa och göra klubben stolt. Det känns stort och är en bekräftelse för mig och mitt slit under förra säsongen, trots nyckelbensskadan.

Tanja i hemmamötet mot Härnösand.

Hon noterades för imponerande 24 mål under säsongen som gick för damerna i Allsvenskan Norra, vilket motsvarar mer än hälften av hela lagets målskörd.

– För egen del blev säsongen väldigt framgångsrik skulle jag ändå vilja påstå, fortsätter hon. Jag är riktigt nöjd med min insats och har försökt göra mitt bästa, men inget hade varit möjligt utan resterande spelare i laget. Jag brukar säga att jag oftast råkar vara den som är sist på bollen innan den går över mållinjen men den hamnar aldrig i målet utan vår målvakt, backlinjen och mittfältet – det är ju trots allt en lagsport.

Samtidigt framhåller hon säsongen med F17-laget som riktigt rolig med många fina resultat och där en meriterande semifinalplats blev slutstation.

– Där vann jag ju skytteligan och det är något jag alltid velat göra så det var en liten milstolpe.

När Tanja får möjligheten att utveckla hur hon ser på nästa säsong med damlaget hoppas hon innerligt att så många som möjligt fortsätter så att alla kan fortsätta att ha roligt på planen tillsammans, oavsett vad resultaten blir. I skrivande stund har vi 14 spelare klara inför nästa säsong men förhoppningen är att nästan alla fortsätter ur den tidigare truppen.

– Jag hoppas på hård träning och litet mer teori så vi kan börja träna ihop litet mer spelkänsla mellan varandra i laget, säger hon. Vi har kapaciteten, vi måste bara lära oss att använda den på rätt sätt. Jag hoppas även att vi får bra tränare som kan ta fram våra starka sidor på ett bra sätt, och självklart önskar jag ännu mer publik på matcherna som kan peppa oss till att kämpa på.

Från föreningens sida arbetar vi vidare med att tillsätta den ledarstab som ska leda damerna under 2019/20. Inget är ännu klart.

Det har funnits en del uppgivna målvakter på bandyarenorna runt om i Sverige när Tanja dragit fram.

Du har både svenskt och ryskt medborgarskap. Hur har dina ryska rötter påverkat dig som bandyspelare?

– Både farbror (Misha Illarionov) och pappa (Alexander Illarionov) har ju varit riktigt duktiga bandyspelare och farfar (Jurij Illarionov) har alltid varit en duktig tränare i Ryssland. Jag lärde mig att åka skridskor som väldigt liten på isbanan i Moskva tillsammans med pappa och farfar, men bandyspelandet drog igång mycket senare och då hade de redan hunnit flytta från Sverige.

Hon berättar vidare om andra fördelar:

– Men de är duktiga på att skicka klubbor och bandybollar till mig så jag kan träna vilket jag är tacksam för. Och så får jag väl litet skäll över telefon från farsan efter någon tung förlust men han kommer med bra konstruktiv kritik. De ryska rötterna är med mig i bandyn hela tiden. Sedan låter ju Illarionova som ett riktigt bandynamn så jag är stolt över att vara både svensk och rysk.

Vi önskar Tanja stort lycka till i de vidare bandyäventyren!

Not: Truppen är inte slutgiltig för landslagets träningstrupp inför nästa säsong eftersom det finns en rad spelare som i dagsläget knackar på dörren för en plats, enligt förbundskaptenerna.

Tanja “in action”.
Kommer hon gå höger eller vänster? Svårt att veta för försvararna.

Foto: Johan Lambertsson

Fler Artiklar

Information
HerrSilly Season