partners-in-top

Kalix värvar rutin: “Jag är inte här för att se på. Jag är här för att förändra.”

Det har länge tisslats och tasslats om att Kalix Bandy har en etablerad elitspelare på ingång. Idag kan vi med raka ryggar och mängder av stolthet presentera Peter Nilsson Sandlund som spelklar för klubben.

Kalix Bandy är för stunden inne i en period där vi satsar på unga och lovande tillskott till truppen, kryddat med rutin och ledarskap. Föreningen har under en längre tid arbetat med en tidigare spelare som är välkänd i kretsarna kring Kalix för att inte säga i hela bandysverige.

I helgen hade vi vårt slutgiltiga möte och samtliga parter blev överens. Vi har skrivit ett ettårigt kontrakt med den tidigare elitseriespelaren, Peter Nilsson Sandlund. Det finns även inskrivet en option om förlängning ytterligare en säsong om båda parter så önskar, ett så kallat 1+1-avtal.

– Jo, men först vill testa honom under en säsong och se om han fortfarande levererar på samma nivå som för 20 år sedan, säger John Mannberg, ordförande i föreningen.

Nilsson Sandlund har en mångårig karriär bakom sig som elitspelare och var kanske som mest känd när han spelade i Kalix Bandy tillsammans med storheter som Konstantin Zaletaev och Jukka Ohtonen. Han blev vida omtalad för sin utsvävande spelstil och dominerade mittfältet tillsammans med sina kompanjoner på ett sätt vi aldrig sett i föreningens historia. Den bollkontroll han uppvisade, och de passningar han levererade letar vi fortfarande efter med ljus och lykta runt Kalix IP.

Hur känns det att vara tillbaka i Kalix?

– Det ska bli minst sagt spännande, säger Nilsson Sandlund samtidigt som han lutar sig tillbaka i skinnfåtöljen på kontoret.

Han drar benen intill sig och lägger upp dem på skrivbordet, den vänstra foten varsamt placerad ovanpå den högra. Vi befinner oss i företaget Pontos ljusa, vitmålade lokaler dit Nilsson Sandlund dagen till ära bjudit in oss. Till vardags arbetar han som VD där bolaget tagit en tydlig position i Norrland inom bemanning och rekrytering.

Plötsligt brister han ut i skratt.

– Ja, det ska bli jäkligt spännande. Förvisso har jag hållit igång med skridskoåkning på fritiden men det var rätt många år sedan jag spelade en riktig match.

50-åriga Nilsson Sandlund kommer självfallet räknas in som en av de mer rutinerade spelarna när Bandyallsvenskan blåses igång nästa vinter. Och han vet i vilket fack han vill placera sig.

– Haha, ja, jag och Misha Sveshnikov tillhör nog de som drar upp medelåldern en del.

Peter Stock, ordförande i tävlingskommittén, är belåten över nyförvärvet.

– Absolut, det känns riktigt bra. I bandy är åldern bara en siffra, säger han. Han kommer att briljera i sin roll på mitten.

Det är som mittfältare han kommer spela?

– Ja, därom råder inget tvivel, fortsätter Stock. Han har en ruggig blick för spelet, påminner faktiskt litet om mig själv.

Nilsson Sandlund och Stock sträcker sig mot varandra och ger varandra en ljudlig “high-five” ovanför skrivbordet.

– Den sved, skrockar Stock samtidigt som Nilsson Sandlund stryker sig mot lårens baksida och hänvisar till ett uteblivet yogapass på morgonen.

Peter Stock, här iklädd Kalix röda färger, är mycket nöjd över nyförvärvet.

Vad tror du att du kan bidra med?

Nilsson Sandlund rättar till skjortkragen och lutar sig bakåt igen.

– Inte är jag då här för att se på, svarar han. Jag kommer vilja ha mycket boll och ska se till att göra mina medspelare bättre. Jag är här för att förändra.

Nilsson Sandlund ansluter till truppen i slutet av augusti, cirka fyra månader efter den första gemensam träningen startat.

– Ingen får se mig som ett fysmonster, säger han. Jag tror jag kan hjälpa laget på ett bra sätt i vinter men det är på isen jag gör nytta. Sandtagen överlåter jag åt någon annan.

Vi hälsar Peter Nilsson Sandlund varmt välkommen till Kalix Bandy och ser fram emot de trollkonster hans klubba kommer utföra när vi drar igång matchandet i oktober.

John Mannberg
Peter Stock
Tävlingskommittén

Fler Artiklar

HerrSilly Season