partners-in-top

Kalix Bandy värvar från Ryssland: “Det är ett spännande tillskott”

Dagarna tickar framåt med rask takt och vi har nu gått in i den första officiella sommarmånaden. De truppbyggen som omsorgsfullt komponeras runt om i bandysverige har nu i de flesta fall nått rälsens slutstation, även om det fortfarande spekuleras om diverse tänkbara nyförvärv och förlängningar.

Vi kan med glädje meddela att vi gjort klart med Ivan Detsura, Jenisej. Det är en nygammal bekantskap som väljer att ansluta till klubben efter att de senaste säsongerna spenderat tiden i en av Rysslands allra största klubbar. Jenisej slutade trea i den högsta ligan den gångna säsongen.

Detsura är en offensivt lagd mittfältare som både är rapp på skridskorna och teknisk med klubban. Han är blott 24 år gammal och har framtiden för sig.

– Med Ivan får vi in ett lurigt offensivt verktyg, säger huvudtränare Peter Stock. Han är en duktig genombrottsspelare som kan dra tre man och därefter avsluta distinkt.

Här ses Ivan Detsura navigera sig fram genom det nyss avslutade nalleregnet efter matchen mot Sibselmash.

De två senaste säsongerna spelade Detsura i Jenisej som många gånger kallats för världens bästa lag. Det är en minst sagt inspirerande miljö, eller vad sägs om att ha följande namn som medspelare: Almaz Mirgazov, Sergey Lomanov och Alexander Egorychev. I klubben spelar även svenske Patrik Sjöström.

– Ja, det är bra kille, berömmer Sjöström. Han är en duktig skridskoåkare och bra med klubban.

Detsura spelade för Kalix under säsongen 2016/17 i Elitserien då han handplockades av dåvarande tränaren Andrey Nuzhdinov. Han lovordades redan då av Hammarbys tränare Andrej Pasjkin och den legendariske tränaren Sergey Lomanov (den äldre) i Jenisej. Detsura hade dessförinnan hunnit med att vinna U17-VM för Ryssland i Sverige.

Detsura gör 14-1 för Jenisej när han friställd överlistar målvakten i Sibselmash.

Sejouren i Kalix kan sammanfattas med ömsom vin, ömsom vatten. Det började litet trögt och första halvan av säsongen var bristen av god acklimatisering uppenbar, men den senare delen av säsongen tog han för sig mer och var en av lagets absolut bästa spelare.

– Jag tycker att det känns som ett riktigt spännande tillskott till truppen, säger John Mannberg, ordförande. Detsura har blivit några år äldre, fått träna och spela flera säsonger med några av de bästa spelarna i världen och har dessutom fått känna på hetluften i en av världens bästa ligor. Han kommer definitivt att hjälpa oss i vår resa.

Av de spelare som tränar med truppen finner vi även Anton Khrapenkov och Jimmy Berglund. Den sistnämnda har aviserat tveksamheter till spel nästa säsong men vi är fortfarande hoppfulla om att hitta en lösning.

För Khrapenkovs del har vi dessvärre inte nått en lösning. Den ekonomiska situation föreningen befinner sig i (och för den delen större delen av bandysverige) möjliggör inte en fortsättning under samma premisser som under föregående säsong.

Vi välkomnar varmt Ivan Detsura till Kalix Bandy!

John Mannberg
Peter Stock
Tävlingskommittén

Fler Artiklar

Herr
Herr