partners-in-top

Skydda dig och andra

Hösten är här och med den kommer de “vanliga” förkylningarna. Det är svårt att veta vad som är vanlig förkylning och vad som ev kan vara covid-19. Föreningen vill att du med minsta symtom stannar hemma från träningarna. Träna på egen hand om du känner dig så pass pigg, men utsätt inte lagkamraterna för ev baciller.

Följ Folkhälsomyndighetens råd:
– Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
– Har du nytillkomna symptom på covid-19 som inte går över inom ett dygn kan du lämna ett prov (se nedan), förutsatt att symtomen inte kan förklaras av andra sannolika orsaker så som känd allergi, migrän eller spänningshuvudvärk.
– Tvätta händerna ofta med tvål och vatten, i minst 20 sekunder. Om tvål och vatten inte finns tillgängligt, kan du använda handsprit med minst 60 % alkohol. Tvätta alltid händerna med tvål och vatten om händerna är synligt smutsiga.
– När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna.
– Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
– Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.

Om du, som barn eller vuxen, får symtom som är snabbt övergående, till exempel om du vaknar och är lite hängig men redan nästa dag känner dig helt bra, behöver du inte ta ett test för covid-19. Däremot bör du ändå stanna hemma två dygn utan symtom för att vara riktigt säker på att du inte blir sjuk. Därefter kan du gå tillbaka till arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter.

Region Norrbotten meddelar att för er som tillhör Kalix Hälsocentral gäller följande:
Vi erbjuder provtagning för er med luftvägssymtom fr.o.m. måndag 29:e juni, dropin via vår Luftvägsmottagning. Ni som kommer med bil – följ skyltning och sitt kvar i bilen. Tider: Måndag, tisdag och torsdag 08.00-10.30.

Fler Artiklar

Föreningen
Ishallstider Part Arena v 39
Föreningen
Istider Part Arena v 40