partners-in-top

Poeten, författaren, konstnären och musikern Ulf Lundell skrev 1978 ett för många svenskar känt melodiskt stycke där de avslutande raderna på ett bra sätt beskriver de norrländska vidderna denna tidiga marsdag.

Snön faller och vi med den, snön faller till morgonen. Då blir det ljust.

Himlen öppnade sig fullständigt för några dagar sedan och de puffiga och talrika flingorna har inte vett nog att skingra sig. Vi får glädja oss åt att de som var oroliga för en skotersäsong som så när höll på att smälta bort, nu glatt skuttar omkring och fyller både kälke och släde. Korvgrillningens tid är här.

Men som Lundell skrev: Då blir det ljust. 

SMHI har utlovat ett bombsäkert snöstopp mot kvällningen och äntligen får våra lastbils- och traktorkämpar en möjlighet att hinna ikapp.

Kalix Bandys säsong tog slut den 23 februari när man snöpligt förlorade med uddamålet mot TB Västerås på bortais. Detta Tillberga som nu spelar ett kval för att hålla sig kvar i Bandyallsvenskan. Och det ser ljust ut för västeråsarna. Tillsammans med UNIK Bandy är man tämligen klara för ytterligare ett år i bandyns andrarum, när de båda lagen redan ryckt ifrån de övriga. I gruppen spelar även Karlsborgs BK som tog säsongens två första kvalpoäng genom att bortaslå GT/76 med 3-2 häromdagen.

I den andra kvalgruppen har Katrineholm och NitroNora gjort samma ryck och kommer göra Kalix sällskap nästa säsong.

Personligen kan jag tycka att säsongen slutar alldeles för tidigt. Inte bara på grund av det uppenbara skälet att det gärna får spelas bandy året runt, utan för att mars är en så otroligt härlig månad att vistas på både isar och läktare. Förvisso kan man som spelare få svartlägga området under ögonen för att inte bli helt förblindad av solens reflektioner i isen, men det är mödan värd.

AIK, Frillesås, Falun och Nässjö spelar just nu om två åtråvärda platser till bandyns finrum. Vi kan ana ett litet ryck av de förstnämnda och även Frillesås har allt i egna händer. Hela tabellen hittar du här.

I början av mars meddelade AIK att spelare och ledare inte kommer genomföra några intervjuer eller uttalanden under resten av kvalspelet. All kommunikation skulle gå via deras hemsida och i sociala medier. Det gör mig extra glad att höra att Kalix som enda förening, framför all annan traditionell media, fått tillstånd att prata med en av deras spelare. Vi har uppenbarligen en grön stämpel hos många föreningar.

Den utflugna, tidigare kalixspelaren, Janne Rintala, är starkt bidragande till att AIK går som tåget i elitseriekvalet med sitt uppoffrande och produktiva spel.

Hur mår du just nu?

– Jag mår bra, svarar Rintala. Vi har presterat rätt så bra hittills och jag ser fram emot att få fortsätta på den inslagna vägen.

Ni har kvar att möta Frillesås och Falun i de två avslutande omgångarna. Vad blir nyckeln för att vinna matcherna?

– Egentligen så är det inget annat än det vi redan har visat i de fyra första matcherna. Vi gör saker offensivt och defensivt tillsammans och det kommer bli nyckeln även i dessa matcher.

Janne Rintala med en smörpassning precis framför Olov Englunds “långa” klubba.

Vi gjorde en vad jag vill kalla, “raggarundersökning” på hemsidan när halva kvalserien var spelad och där utsågs AIK som favoriter till att ta hem kvalgruppen, precis före Frillesås.

Hur känns det att kalixborna tror på er?

– Jag skulle gissa att om undersökningen gjorts innan kvalet startade så hade det förmodligen sett annorlunda ut, säger Rintala, men jag förstår dem. Det vi nu presterat har varit bra, helt klart.

Hur tycker du själv att du presterat i kvalet?

– Under säsongen har det varit väldigt mycket upp och ner, litet som för hela laget. Nu i kvalet skulle jag säga att jag göra mina bästa matcher för säsongen, och laget likaså.

Rintala berättar vidare att det är läckert att spela för AIK. Att det är en anrik förening som oavsett idrott väcker känslor och att det finns folk i hela landet som bryr sig.

Vad är din största styrka samt svaghet som bandyspelare?

– Jag tycker att jag är rätt allround, vilket är en styrka i sig. Men nu när jag känner mig i bra form så känns skridskoåkningen som en bra egenskap.

På minuskontot nämner han skottet. Det finns absolut saker att förbättra där.

Hur ser du på din framtid som bandyspelare?

– När frågan ställs mitt under ett brinnande kval så finns det ju inget roligare och man skulle kunna hålla på hur många år som helst, men verkligheten med jobb och familj spelar roll så det får bli att man tar något år i taget. Men jag kommer inte lägga skridskorna på hyllan ännu, säger han, det tror jag inte.

Hur stor hemlängtan har du att ansluta till Kalix Bandy igen?

– Den finns där, absolut. Jag har mina bästa vänner i laget och att få göra något bra med dem igen vore så jäkla roligt! Både jag och mina sambo är rätt kära i Kalix och har familj och vänner som bor där, men det är mer än bandyn som styr.

Slutligen önskar vi Janne lycka till i kvalets avslutande matcher. Här hemma kallar snöskyffeln till ytterligare kamp.

Rintala i närbild med barndomsvännen Johan Sundquist i Kalix.