En isstadion med en isyta som täcker ytorna mellan Karlstad och Torsby och ner mot Säffle.
En gång handlade jag på ICA i Säffle.
Skymtade då iskanten från den gigantiska isstadion.
På denna is, som räknas till en av Europas största konstfrusna, föll laget från norr mot hemmafavoriterna Boltic.
2-1 fram till minut sjuttionio, jag levde på ett hopp.
Två minuter och femton sekunder senare ser jag ett hopp försvinna efter E18 bort mot Ölme.
Två mål, femton sekunder och två värmländska mål.
Det slutade 5-2.
De glada supportrarna på en skylift utanför arenan sjöng och var glada.
De kanske var lite extra glada då hemmalaget dundrade in en hörna som betydde 2-0.
De hurrade kanske en extra gång när speakern ropade ut genom eftermiddagen;
– I den trettioåttonde minuten ökar Boltic sin ledning till 2-0, målskytt….nummer 10 Marcus Bergwall!
Själv tappade jag kaffekoppen i knät där jag satt klistrad vid min dator.
Marcus Bergwall?!
Herregud, han var ju med när bandyn kom till Sverige.
Idag hoppade han in och hjälpte laget då man var drabbade av skador och annan frånvaro.
Han är fyrtionio år och elva månader.
Ålder är bara en siffra.
Eller flera siffror.

Fundering.
49 år och elva månader.
Är Marcus Bergwall därmed den äldste målskytten genom alla år i bandyns två högsta serier?
Han borde vara det i Allsvenskans korta historia.

När söndagen drog in över Örebro drog även ett revanschsuget lag från vidderna in.
Nu skulle det favorittyngda hemmalaget få se på hjärta från norr.
Den tråkiga förlusten från igår var lämnad i ett dike utanför Villingsberg.
En ort där min far en gång gjorde en repmånad.
Jag erkänner utan omsvep att jag var orolig inför denna uppgift.
Kan de röda rubba de gula?
Kan de röda stå emot publiktrycket?
Ett publiktryck bestående av åtta glada svampar på läktaren som skapar stämning då matchen går igång.
Vem som lagt nålar i min soffa vete tusan men det var svårt sitta still.
Matchen inleds med gult övertag.
Lite chanser, någon hörna.
Så får Kalix plötsligt prova det här med hörna.
Igår gjorde man som Kojak.
Kammade no…inget.
Lokala blaskan på vår ort hade, hör och häpna, ett införreportage om Kalix starka hörnskytte.
Förra säsongen blåste man in tjugotre mål på etthundrasjuttioen hörnor.
Tretton procent och ett av seriens bästa lag på bandysportens mest spektakulära inslag.
Hörna.

I ett scenario där måldelningen är jämn och slutsignalen ligger en flämtning bort.
Då ljuder en visselpipas gälla signal.
En signal och en domare som pekar bortåt hörnflaggan.
Han har dömt hörna.
Du vänder dig bort och vill inte se när du har en emot ditt lag.
Du vänder dig bort och vill inte se när ditt lag har en.
En plåga värre än en myggsvärm under midsommarafton.
Men ack så ljuvligt när ditt lags spel knackar och de gör mål på en hörna sprungen ur ingenting.
Som nu.
Kalix gör 1-0 genom nye Toni Vanha.
Jag hurra på min nåldyna.
I paus har Kalix 3-1 och gråvädret där ute spricker upp i försiktigt solsken.
En bit in i andra rundan gör de röda 4-2.
Och är bra.
Försvarsspelet är kompakt med spanska ryttare och försåtsminering.
De gula med elva Folkesson och elva Adeheimer på isen trummar på med anfall efter anfall.
Till slut orkar det resande laget inte längre.
ÖSK vänder på stek och potatis och vinner till slut med 8-5.
Rättvist kan jag tycka men ingen skugga över Kalix insats.
Kalix var bra.
Riktigt bra.
Inställning, hjärta och knutna nävar.
Jag tror på framtiden.
Och sjungande svampar tog över söndagskvällen i Örebro.

Förra säsongen
Vi öppnar dörren till det förgångna och tittar in i förra säsongen.
Vad gjorde Kalix Bandy med kommande helgs motståndare då?

Katrineholm.
12 januari.
På bortais.
Vinterfåglar byggde bon i min, av förvåning och glädje, stora gapande mun.
Det kvidevittade ordentligt när jag försökte ta in det jag såg på min tv.
De röda gör mål efter mål efter mål i aldrig sinande bäck.

Andersdagen.
Hela vår bygd dansade och log lördagskvällen igenom då kommunens stolthet såg till att dagens motståndare fick åka hem till Västerås i tystnad.
5-3 i en match jag inte såg.

När man, långt senare, med hjälp av räknesticka och kulram räknade ihop serien så hamnade Katrineholm på sjunde plats och Tillberga på tolfte, tre poäng ovanför strecket till helveteskvalet.
Ett kval där ett annat lag hamnade.
Vilka?
Tja, ähum………..

Så över till det aktuella.
När detta skrivs är det onsdagskväll.
I Kalix ännu en stormig kväll.
Hur mycket kan det blåsa under en höst innan orken tar slut?
Innan någon får stopp på den stora fläkten.
Jag följde onsdagskvällens omgång i vår serie på min telefon medan fingrarna dansar….nåja, medan fingrarna halkar sig fram över tangentbordet.
Spännande att följa.

Kalix kommande motståndare var i elden.
¤ Unik – Katrineholm, 5-5 sedan sörmlänningarna kände att katten osade och därför gjorde två snabba runt minut åttio.
¤ Tillberga – IFK Rättvik, 5-3, Rättviks första förlust och unge Edvin Porswald i TB fortsätter göra mål.

Vi noterar också…

…att Ljusdal nollar Falun på dess hemmais, ni vet den som tidigare hette Lugnet och nu heter IcanIwill Arena.
Tavlan skriker ut 0-4 i decembernatten.

…att Åby/Tjureda har en tung start. Tre matcher, tre förluster. I afton 2-1 i stussen mot Boltic.

…att Örebro har vind i seglen. Fem matcher, fem segrar. I afton stora 8-3 mot Kungälv på Skarpe Nord.

…att Gripen vinner mot Nässjö med klara 6-2.

…att Lidköping skickar hem Jönköping till Vätterns sydligaste vik med tunga 7-2 i bagaget.